Barnfavoriter i Majorna

I området runt Fixfabriken finns mängder av ställen att utforska tillsammans med barn. Samtidigt är det gångavstånd till sådant som är viktigt – som skolor, förskolor och bvc. I det här inlägget tittar vi på Majorna ur barnens perspektiv och listar ett gäng favoritplatser att återkomma till.

När ett område beskrivs som barnvänligt är det lätt att se en Bullerby-liknande landsbygd framför sig. Men utan att dra någon som helst skugga över röda stugor, böljande rapsfält eller stärkande skogspromenader så kan vi väl enas om att det också finns andra sätt att vara barnvänlig på?

Det sätt som Majorna är barnvänligt på, till exempel. Det passar familjer som vill ha nära till det mesta. Bostadsområdet Fixfabriken får både den mångsidiga Sannaparken och en nybyggd grundskola som sina närmaste grannar. Lägg därtill att bollplaner, simskolor och en uppsjö av fritidsaktiviteter också finns på promenadavstånd så blir bilden tydlig: Här går vardagspusslet ihop. Och de där stärkande skogspromenaderna? De kan ni ta i både Sjöbergen och Slottskogen.

I Sannaparken finns en lekpark, stora gröna ytor och en perfekt pulkabacke på vintern.

Leksaksbibliotek och plask

Har du barn i förskoleåldern? I så fall ska du inte missa Leksaksbiblioteket på Slottskottskogsgatan 13. Med ett lånekort här kan du låna hem fina kvalitetsleksaker, sällskapsspel, resesängar och kalaskit, bland mycket annat.

Inte långt därifrån, och bara 800 meter från Fixfabriken, ligger den populära och välskötta plaskdamm som ingen kallar för Älvsborgsdammen. Trots att den alltså heter det. Istället är det till ”Plaskis” som barnfamiljer vallfärdar så snart temperaturen tillåter och bassängen är fylld.

Barnfavoriten Plaskis med Kungsladugårdsskolan i bakgrunden.

Akvarium och kultur

I skrivande stund har Sjöfartsmuseet Akvariet vid Stigbergstorget varit stängt för ombyggnad i strax över två år. Det betyder att mindre än hälften av tiden återstår tills att det öppnar igen år 2022. Resultatet lär vara värt att vänta på – det klassiska museet som ackompanjeras av den lika klassiska väntande sjömanshustrun kommer bland annat att rymma ett toppmodernt, maxat akvarium och massor av lärorika upplevelser när det slår upp portarna härnäst.

I övrigt på kulturfronten händer det en hel del för barn och unga i Majorna. Vi har tidigare tipsat om Röda Stens Konsthall och hit finns det många anledningar att återkomma. Inte minst deras fina utbud av aktiviteter riktade till en ung målgrupp.

Sist men inte minst vill vi slå ett slag för unika Teater Sesam på Chapmans torg. Här har barn blivit trollbundna av välgjorda dock- och skuggteaterföreställningar i flera decennier. En mindre kulturinstitution för den mindre publiken, med andra ord.

Läs också