Utflyktstips: Slottsskogen!

Mot Majorna och Kungsladugård öppnar sig Slottskogen, göteborgarnas gröna vardagsrum. För dig som flyttar in i Fixfabriken blir den 137 hektar stora parken både en vacker väg in till stan och ett vardagligt utflyktsmål helt i sin egen rätt.

Det spelar ingen roll hur många gånger du har varit i Slottskogen. Hit finns tusen skäl att återvända. Det är fascinerande hur mycket som ryms i parken. Prydliga gräsmattor och planteringar blandas med vildare blandskog och bergig terräng. Här väntar lekplatser, djurgårdar, kaféer, utegym och utsiktstorn. Bland mycket annat. Vare sig du vill träna eller koppla av, umgås eller samla tankarna så är Slottskogen tillgänglig för dig.

Frisbeegolf, beachvolley och utegym

Det behöver knappt sägas att Slottskogen lämpar sig väl för löprundor och långa hundpromenader. Att här finns flera utegym förvånar nog inte heller. Kanske känner du även till beachvolleyplanen i parkens västra del. Men visste du att här också ligger en finfin frisbeegolfbana? Kort sagt: Här finns alla möjligheter att aktivera sig, tillsammans eller på egen hand.

Älgar, sälar och en val av trä

Bäst i Slottskogens djurpark måste vara blandningen. Här bor pingviner och sälar, älgar och gotlandsruss, påfåglar och kronhjortar sida vid sida med ett gäng andra arter. På sommarhalvåret är Barnens Zoo och ponnyridningen öppna för yngre besökare. Och när vi ändå är inne på barnens upplevelser, så är ju lekplatsen Plikta ett obligatoriskt besöksmål för barnfamiljer. Ta med något att grilla, klättra in i trävalen och försök att inte tappa bort varandra. I andra änden av parken ligger Azaleadalens naturlek som är ett fint, lite mer skogsnära alternativ.

Lekplatsen Plikta är ett måste för barnfamiljer. Foto: Peter Svenson.

Picknick eller uteservering

De stora gräsmattorna som finns dels nedanför vackra Azaleadalen, dels framför Björngårdsvillan, lämpar sig väldigt väl att breda ut sin picknickfilt på. Men runtom i Slottskogen finns också goda alternativ för dig som vill äta något färdiglagat. Uppe vid djurgårdarna kan du stanna för en kaffe med våffla på Café Bräket, vid beachvolleyplanen ligger Café Azalea och nyss nämnda Björngårdsvillan har också ett kafé med lättare rätter och massor av glass. Ett bredare utbud av maträtter finns på Villa Belparc som också har en stor uteservering med fin utsikt över Stora Dammen.

Livet, universum och allting

Ja, det finns tusen skäl att återvända till Slottskogen och varje besök bjuder på nya upptäckter. Utöver den levande naturens alla skiftningar kan du också närstudera livets villkor på anrika Naturhistoriska museet, ett stenkast från Plikta. När museet har öppet kan du bland annat se den kända Malmska valen som är bevarad här. På Slottskogens nordligaste kulle, den som övergår i Masthuggsberget, finns en lite mer dold pärla för den som är intresserad av omvärlden. Slottskogsobservatoriet har öppet när stjärnorna står rätt och folkhälsomyndigheten tillåter. Men då! Då öppnar sig helt nya vyer från Slottskogen, ut i universum.

Läs också