Sockerbruket då och nu

I området kring nya Fixfabriken finns gott om platser av historisk betydelse. Här bekantar vi oss med Sockerbruket – en klassisk industribyggnad som idag rymmer spännande festlokaler och kreativa verksamheter av skilda slag.

Att promenera i Klippans kulturreservat blir aldrig tråkigt. Här väntar både gemytliga och lyxiga restauranger, spännande samtidskultur och förstås den evigt vackra vyn över Göteborgs hamninlopp. Alltsammans till en fond av pampiga gamla tegelhus som vart och ett bär på en rik historia. Ett av de mest iögonfallande hör till det som än idag kallas Sockerbruket.

Vykort över det Carnegieska bruket från omkring 1930. Foto: Järnvägsmuseet

Vad var Sockerbruket?

1808 bestämde sig Abraham Robert Lorent för att anlägga ett sockerbruk vid Klippan. Här var hamnen så djup att det gick att lossa råsocker från fartygen direkt in i fabriken. Bara ett par år senare stod bruket klart och kompletterades även av ett porterbryggeri. 1836 köptes hela verksamheten av David Carnegie Jr som kom att utveckla industrierna vid klippan till ett helt litet samhälle. Kring fabrikerna växte bostäder, skolor, kapell och handelsbodar fram.

1901 var året då den pampiga ”Toppsockerfabriken” som än idag tronar över området stod klar. Den borgliknande byggnaden har en höjd som motsvarar det gamla Älvsborgs slott, vars gamla grundmur också har fått ingå i konstruktionen. 1907 gick bruket upp i det nybildade Svenska Sockerfabriksaktiebolaget. Här pågick tillverkning av socker fram till år 1957, då verksamheten upphörde.

Den gamla toppsockerfabriken från 1901 håller stilen än idag.

Sockerbruket idag

Vad händer i Sockerbruket idag då? Jo, även om röken inte längre bolmar från den gamla fabriken så betyder inte det att livet står stilla där inne. Tvärtom bedrivs en mängd olika verksamheter som tillsammans bildar en dynamisk och kreativ helhet.

Här huserar sedan 1970-talet föreningen Konstnärernas kollektivverkstad med femton olika verkstäder för allt från keramik till glastillverkning. Här finns lokaler och studios som nyttjas av både företag och frilansare. Och så finns här storslagna festlokaler varav en har en svårslagen takterrass.

Och skulle nu varken konst eller fest locka i sig, så utgör det gamla sockerbruket alltjämt en pampig representant för stadens kulturarv.

Klippans gamla industribyggnader förenas av det röda teglet, vilket också plockas upp i Fixfabrikens arkitektur.

Källor: Higab, Wikipedia.

Läs också