Finsmakarens guide till Majorna

Växtbaserad gastronomi, exklusiv sushi och en havsnära klassiker. Det är bara några av de matupplevelser som Majorna med omnejd erbjuder. Vi listar våra bästa tips för dig som vill gå ut och finäta i 414.

Ja, postnummerområde 414 alltså. Något har nämligen hänt med restaurangutbudet i Majorna, Klippan och Kungsladugård. Även om här fortfarande finns gott om avslappnade kvarterskrogar, så har de mer ambitiösa köken utvecklats stadigt under de senaste åren. Om det bor en tillstymmelse till foodie i dig så vill du inte missa dessa ställen.

Foto: Anna Huerta/Sjömagasinet

Sjömagasinet

Ok, Sjömagasinet hör knappast till nykomlingarna. I Ostindiska Kompaniets lagerhus från 1775 har det bedrivits restaurangverksamhet sedan 1984. Idag har stället en självklar plats på Göteborgs krogkarta. Här serveras klassisk och innovativ mat, baserad på fisk- och skaldjur. Hög lyxfaktor och ungefär så havsnära du kan komma.
Adress: Adolf Edelsvärds gata 5

Foto: Syster Marmelad

Syster Marmelad

Syster Marmelad har sedan starten 2015 beskrivit sitt koncept som ”växtbaserad gastronomi”. Numera kompletteras menyn också av ”väl valda animalier”. Fine dining med gröna förtecken men med fritt spelrum för de ambitiösa kockarna, helt enkelt. Omnämnd i ViaMichelin.
Adress: Mariagatan 16

Diket

Restaurang Diket som slog upp portarna våren 2020 har snabbt etablerat sig som en kvartersfavorit. Kombinationen anspråkslöst gemytlig stämning och kreativt, högklassigt kök – ja, den gifter sig.
Adress: Karl Johansgatan 11

Foto: Hoze Sushiya

Hoze

Sammanlagt sex platser har den mytomspunna sushirestaurangen Hoze. En kväll här blir en unik upplevelse i matkonstens tecken. Något att minnas och berätta om men framför allt att uppleva på plats. Omnämnd i White Guide.
Adress: Stigbergsliden 17

Bang Matbar

Det som är så härligt med Bang Matbar är kombinationen av avslappnad miljö och kreativ matlagning med råvaror i säsong. Själva beskriver de sig som en ”nordisk bistro” med en föränderlig meny som uppdateras varje vecka, inspirerade av vad naturen har att erbjuda.
Adress: Bangatan 22

Foto: Enoteca Maglia

Enoteca Maglia

På Mariaplan har Enoteca Maglia etablerat sig som en självklar mötesplats där det italienska mathantverket och kärleken till råvarorna är i fokus. Atmosfären är både lättsam och lyxig. ”Gastronomi för folk i jeans”, som grundaren Robert Maglia själv uttrycker det.
Adress: Slottskogsgatan 46

Tapasbaren

Tapasbaren håller man den kreativa fanan på en hög nivå, liksom kvaliteten. Konceptet tapas tolkas fritt och menyn förändras efter säsong, tillgång och humör. Omnämnd i White Guide.
Adress: Mariagatan 17

Läs också