Kaférundan: Eduard Melin

Om vi ska vara ärliga, så är det kanske inte till Ångbåtscaféet Eduard Melin du går för stans snajdigaste kaffe, eller bredaste sortiment av tilltugg. Här är det snarare hederligt bryggkaffe, klassiska delicatobakverk och enklare mackor som lockar bakom disken. Men det som saknas i utbud vägs med råge upp av charm.

Eduard Melin ligger förtöjd vid Klippan, några promenadminuter från Fixfabriken.

Bara det faktum att kaféet huserar i en vacker gammal ångbåt, byggd 1881 och sedan länge pensionerad från sjöfarten, sätter fokus på en upplevelse bortom den kulinariska. Mysigt, nostalgiskt, genuint – adjektiven är många men den subjektiva bedömningen görs förstås av den enskilda besökaren.

Christian Sundvall håller ställningarna på nedre däck.

Båten ligger fast förtöjd vid Ångbåtsbryggan, bakom Sjömagasinet i Klippans Kulturreservat. Inne i kajutan ryms bardisk och ett fåtal bord med sittplatser, allt i traditionsenligt mörklackat trä. Den som vill njuta av utsikt och saltstänk tar med fördel sin fika med sig upp på övre däck. Med utblickar över Göteborgs hamninlopp och till ljudet av fiskmåsarnas skri blir det mindre viktigt vad du har i handen – här njuter du av stunden, i hjärtat av Göteborg.

Helt ok utsikt från övre däck.

Läs också