Julklappstips: Made in Majorna

Om ditt hjärta klappar för Majorna, varför inte låta det synas i klapparna du lägger under granen? Vi tipsar om var du hittar unika julklappar från stadsdelens lokala hantverkare och konstnärer.

Ett år som detta kan det kännas extra bra att stötta småskaliga verksamheter genom sina inköp. Med en Majorna-producerad julklapp ger du bort något garanterat unikt, samtidigt som du bidrar till att hålla liv i stadsdelens kreativa näringar. I det här inlägget vill vi alltså i vanlig ordning slå ett slag för Majorna, men med särskilt fokus på områdets konstnärliga utbud. Varsågod – här är fem tips på var du hittar unika klappar från Majorna!

Med keramik från Västergården blir varje måltid lite bättre.

Västergården

Receptet på en riktigt omsorgsfull måltid börjar med dukningen. I Västergårdens butik och verkstadslokal på Fiskhamnsgatan 43 hittar du fantastiskt fina, handgjorda uppsättningar av tallrikar, skålar och uppläggningsfat i keramik. Faktum är att många finkrogar både i och utanför Göteborg köper sitt serveringsporslin härifrån!

Bakom namnet Husritare står den Majornabaserade konstnären Sara Andén.

Husritare

Bakom namnet Husritare står den Majornabaserade konstnären Sara Andén som – du gissade det – ritar hus. Men inte vilka hus som helst utan mer eller mindre kända byggnader i Göteborg, med slagsidan åt 414. Den ikoniska Korv Kiosk finns avbildad, liksom Red Lion och Bengans-huset. I webbshopen hittar du både finfina prints och kylskåpsmagneter.

Hanna Wendelbo

Blomsterkonstnären och formgivaren Hanna Wendelbo bekantade vi oss med när hon var nyinflyttad i sin atejé vid Mariaplan. Numera räknas hon alltså som verksam i Majorna och därmed får vi en anledning att tipsa om Hannas webbshop där hon både säljer sina egna alster och ett utvalt sortiment av konstnärsmaterial.

Lovisa Skölds oljemålning "Chatter Telephone" finns att köpa som print i hennes webbshop.

Lovisa Sköld

I sin ateljé i Majorna skapar konstnären Lovisa Sköld sina otroliga, naturalistiska målningar. Vissa av dem blir också till prints, som tillsammans med Lovisas handgjorda smycken och accessoarer går att köpa i hennes webbshop.

Pop-in

De stilrena trycken som du hittar hos Pop-in har visserligen motiv från hela Göteborg med omnejd, men flertalet föreställer Majornaklassiker som Sjömanshustrun, Röda Sten eller plaskis.

Pop-in säljer många prints med Majornamotiv.

Läs också