Saluhallen Majorna

Hörnlokalen vid Jægerdorfsplatsen upptar inte speciellt många kvadratmeter, ändå rymmer den en värld av smaker. Köpmannen och entreprenören Maths Björklund har sedan början av augusti blåst nytt liv i butiken som är Majornas egna saluhall.

Maths Björklund basar för butiken på Karl Johansgatan 116.

Det var i augusti 2020 som portarna åter slogs upp till lokalen där välkända E.A. Forsmans Vilthandel huserat sedan 2011. Numera står det SALUHALL i nypolerade bokstäver på husfasaden. När vi tar en pratstund med Maths Björklund så har han haft butiken öppen i ett par månader.

Vad hittar man hos Saluhallen Majorna?
– Liksom de förra ägarna har jag en hel del vilt i sortimentet. Jag har fått äran att kunna erbjuda kvalitetsprodukter av ren, fjällröding och bär från Sápmi. Under hösten är det säsong för älgkött som har kunnat köpas in från Helmut Walch som är certifierade. Storsäljaren är det varsamt förädlade torkade och lättrökta renköttet. Något som också visat sig uppskattat är den alkoholfria hyllan som kompletterar Systembolaget. Jag satsar på att ha Majornas bästa utbud av tonic, en riktigt het trend.

Hur väljer du vad du tar in?
– Det är smak och kvalitet som avgör. Mycket kommer från svenska producenter men jag begränsar mig inte till någon viss region. Vissa saker görs bäst eller enbart i andra länder och jag vill kunna erbjuda variation. Här ska man kunna upptäcka något nytt varje gång. Jag brukar säga att min butik är en riktig smakbutik för oss vuxna.

Här ska man kunna upptäcka något nytt varje gång.

Maths Björklund, Saluhallen Majorna

Hur har mottagandet varit så här långt?
– Bara positivt! Det har kommit många glada tillrop om att det händer något nytt i området och jag har redan fått flera återkommande kunder. Från min sida känns det också kul att åter få upptäcka Majorna som har utvecklats till ett otroligt dynamiskt och spännande område.

Har du själv några Majornatips?
– Jag tycker att Porter Pelle är väl värt ett besök när man vill njuta av en god bit mat och botanisera i deras stora vinkällare. Därifrån går man alltid med ett brett leende.

Hur ser framtidsplanerna ut?
– Planen är att bredda utbudet så att det rymmer lite takeaway-sandwiches, picknick-tallrikar inför våren och sommarsäsongen då det vimlar av turister som vill njuta av vårt vackra hamninlopp. Det finns en liten plats utanför butiken för en liten lounge så att folk ska kunna sitta med en kaffe och glassen som jag tar in från Lejonet & Björnen. Den officiella invigningen har det inte funnits tid för för det har rullat på riktigt bra, men den som spar han har! Det blir någon form av happening våren 2021, så mycket kan jag säga.

Läs också