Hej Hanna Wendelbo!

När mångsidiga designern och blomsterkonstnären Hanna Wendelbo behövde flytta till ny ateljé för att få bättre plats för sina arrangemang, föll valet på Mariagatan i Majorna. Vi passade på att ställa ett par frågor för att lära känna henne bättre.

Hanna Wendelbo ligger bland annat bakom profileringen av 2020 års sommarpratare i P1.

Hej Hanna Wendelbo, berätta lite om dig själv!
”Jag är en designer och formgivare som startade egen designstudio 2017. Dessförinnan har jag varit anställd mönsterformgivare på bland annat Borås Tapeter och Sandberg Wallpaper. Jag jobbar fortfarande som tapetdesigner och har Midbec som min största kund. 2021 firar jag 20 år som formgivare i branschen. Min största passion i livet är blommor. Jag odlar dem hemma i min trädgård som inspirationsmaterial till mina mönster eller som material till det som jag har valt att kalla ”blomsterpill”. Jag gjorde bland annat den nya loggan till Sommar i P1 som syntes i samband med alla sommarpratare i år. Blommorna letar sig naturligtvis in i alla mönster jag ritar som sedan hamnar på tapeter, tyger, skrivböcker med mera.”

Vad har du för projekt på gång just nu?
”Jag har precis släppt min andra bok Hannas Blommor & Blad (Roos & Tegner förlag) och jag släpper en ny tapetkollektion i oktober. Många av de projekt jag jobbar med är hemliga tills de lanseras men jag har fullt upp, så mycket kan jag avslöja! Varje fredag, så länge min blomsterodling hemma i Onsala levererar, finns det nyskördade blomsterbuntar att hämta upp mellan kl 14-16.”

Varför blev det just Mariagatan för dig?
”Jag delade tidigare ateljé med en annan konstnär i Gårda, men det blev lite för trångt. Jag brukar anordna kreativa workshops och då behöver jag större yta. Dessvärre kom coronan och satte käppar i hjulet för att träffas så nära som man gör i mina workshops, så det ligger lite på is ett tag. Jag har bott på många olika platser i Göteborg, men aldrig i Majorna så det här är ett helt nytt område för mig. Jag älskar hur det ser ut utanför min ateljé där någon haft godheten att plantera julrosor, rhododendron, gullregn och hibiskus, så det är alltid något vackert som blommar utanför mina fönster.”

Vad har du för favoriter i Majorna och Kungsladugård?
Cum Pane, hantverksbageriet, ligger oroväckande nära ateljén. Allt som de bakar där inne är magiskt. Jag älskar verkligen deras kardemummabullar! Vintagebutiken Majornas Saker från förr ligger även den nära och jag försöker att begränsa mig till endast ett besök i veckan. Jag hittar alltid något bra och inspirerande i den butiken. Jag känner att jag mottagits väl i området så människorna i Majorna är även de mina favoriter!”

Blomsterkonstnären och designern Hanna Wendelbo har sin ateljé på Mariagatan.

Tips! Hanna Wendelbo kan du följa på hennes webbplats eller på Instagram.

Läs också