6 proffstips för en vårfixad cykel

Våren är här och med den är cykelsäsongen inledd. Men hur vet man att ens cykel är redo för asfalten efter en vinter i förrådet? Vi bad Mathias Karlsson från Karlssons Cykel om en pedagogisk checklista.

Karlssons Cykel hittar du på Kustroddaregatan 1A i Majorna.

Karlssons Cykel är en butik och verkstad som ligger på två minuters trampavstånd från Fixfabriken. Ägaren Mathias Karlsson har förstås järnkoll på hur du ser till att ta hand om din hoj på bästa sätt. Här bjuder han på sina bästa tips inför våren.

Mathias checklista inför cykelsäsongen

1. Tvätta cykeln
”Smuts sliter på din cykel. Se till att cykeln är ren från smuts och eventuell rost. Använd ljummet vatten och en borste, exempelvis en diskborste. Diskmedel eller såpa funkar fint som rengöringsmedel även om det finns bra specialtvättmedel att köpa. Undvik dock starka avfettningsmedel då de kan torka ut kullager och gummipackningar.”

2. Smörj och spänn kedjan
”Torka av kedjan med trasa eller borste och smörj den därefter. Torka av eventuellt överflöd av olja. En smutsig kedja sliter ner dreven fortare. Kontrollera även så att kedjan är lagom spänd.”

3. Kontrollera däcken
”Cykeldäck är gjorda av gummi som är en färskvara. Kolla därför över däcken varje vår. Är de för torra eller spruckna blir det lätt punktering och är de nedslitna på mitten så kan de bli hala. Pumpa i rätt tryck för att minska risk för punktering, slitage och för att få så bra rull som möjligt när du cyklar.”

4. Kolla lampor och reflexer
”Det är lag på att alltid ha fungerande reflexer fram, bak och i hjulen. De flesta däck och även belysningar har reflexer som det kan vara värt att kolla innan man monterar extra.”

5. Fixa bromsarna
”Kontrollera cykelns bromsbelägg och bromsgummi när du tar fram den för säsongen. Har cykeln stått en längre tid kan klossarna vara torra och ge sämre bromsverkan. Smörj wirar och kolla så cykeln har rätt mängd olja i hydrauliska bromsar.”

6. Glöm inte ringklockan
”Det är lag på att ha ringklocka på cykel. Använder man den på rätt sätt så blir det både säkrare och trevligare för alla trafikanter.”

Till sist …
”Låter detta arbetsamt? I så fall kan du istället lämna in cykeln till oss på Karlssons Cykel. Vi reparerar det mesta som rullar och har en välutrustad verkstad bemannad med verkstadspersonal med lång och gedigen erfarenhet.”

Bonusfakta om lokalen som Karlssons Cykel huserar i: Den har en gång använts av Systembolaget. I källaren står fortfarande artikelnummer för vin och sprit skrivet på väggarna. Och vad hittar vi på bakdörren om inte en spanjolett från gamla Fixfabriken!

Läs också