Upplev Majorna hemifrån

Livestreamat musikquiz, digitaliserat museum och konstprojekt i karantän. Majorna bjuder på ett gäng upplevelser som du kan ta del av utan att fysiskt vara där.

Eremitkräfta från Sjöfartsmuseet Akvariet. Foto: Olle Andersson

Våren 2020 blev knappast som någon av oss hade tänkt. Det finns inte mycket positivt att säga om läget i stort. Men det vi kan säga är att alla initiativ som för oss närmare varandra i denna tuffa tid är välkomna och välbehövliga. Vi kan också konstatera att Fixfabrikens närområde bjuder på ett par riktigt härliga exempel. Så varsågod, här är fyra sätt att uppleva Majorna – utan att lämna hemmet:

1. Sjöfartsmuseet Akvariet online

När omtyckta Sjöfartsmuseet vid Stigbergstorget stängde för renovering i slutet av 2018 såg de till att etablera en stabil närvaro på nätet. Via deras digiseum-sida kan du bläddra igenom museets välfyllda arkiv av foton och föremål eller lära dig mer om livet i akvariet. Familjemys för marint intresserade i alla åldrar.

2. Digitalt quiz med Sing Sing

På Karl Johansgatan 86 ligger karaokebaren som du kanske redan har haft turen att besöka. Sing Sings quiz-kvällar har varit omåttligt populära och för att möta den uppdämda efterfrågan nu när trängsel i bar inte längre finns på menyn, har de tagit konceptet online. På deras Facebooksida kan du se när det är dags nästa gång.

3. Rädda mat från Majorna

Restauranger och kaféer har just nu mer svinn än vanligt. Schyssta appen Karma hjälper dig att rädda prima maträtter från att slängas, samtidigt som du äter till nice price. Många av de anslutna ställena ligger i Majorna med omnejd! Just nu erbjuder Karma kostnadsfria hemleveranser inom Göteborgs innerstad och – just det – Majorna.

4. Konst i karantän

Alldeles vid vattnet, under Älvsborgsbrons fäste och ett par hundra meter från nya Fixfabriken, ligger Röda Sten Konsthall som ett nav för samtidskonsten i västra Göteborg. En del av verksamheten riktar sig till unga och i normala fall hålls kurser och workshops på plats. Som ett sätt att tackla det nya läget erbjuds nu istället Konst i karantän. I en serie av korta videos demonstreras kreativa övningar för alla som vill odla sina konstnärliga sidor även i denna märkliga tid.

Från nya Fixfabriken promenerar du till Röda Sten Konsthall på ett par minuter. Foto: Hendrik Zeitler

Läs också