Kaférundan: Matería

Mitt i kafé- och krogbältet kring Mariaplan hittar du Matería. Ett ställe som kombinerar det bästa av flera världar. Surdegspizzor, rawfoodbitar, vinprovningar och finkaffe – här platsar allt som hör till det goda livet.

På Mariagatan 13 ligger Matería.

Sedan Matería öppnade sina grönskande lokaler i augusti 2015 har stället lyckats etablera sig som en mångsidig träffpunkt i Majorna. Här är det lika naturligt att ta en kaffe på förmiddagen som att prova Amaroneviner på kvällen.

Orden ”mat möten människor” som står skrivna på en av väggarna tycks sammanfatta filosofin bakom Matería väl. På menyn möts fräscha smoothies och lyxiga bakverk, sallader och matig lasagne. Allt lagas och bakas på plats med noga utvalda råvaror. Kaffet kommer bland annat från proffsrostaren Per Nordby och ölsorterna är ofta från lokala bryggerier.

En lokal förankring finns också i flera av de populära events som Matería arrangerar. Under bistrokvällarna som hålls i samarbete med Crime Walks serveras en mustig historieföreläsning om smugglare, sjörövare och spöstraff i det tidiga 1800-talets Majorna till maten. Tycker du att det känns svårsmält så erbjuds också helt oblodiga, men garanterat goda, dryckesprovningar. På Materías webb hittar du ett uppdaterat program och en aktuell meny.

Goda viner, finkaffe och tilltugg samsas på Materías meny.

Läs också