Nya gatunamn
med gamla anor

Hör du till dem som kan vartenda gatunamn i postnummerområde 414? Då har vi ett par nya för dig att lägga på minnet. Runt Fixfabrikens nya bostadshus anläggs tre gator som inte fanns på kartan förr. Namnen är bekanta för alla som har koll på platsens historia.

Där Bruksgatan möter Lantvärnsgatan i Majorna, där låg den gamla Fixfabriken och där byggs idag bostadsområdet med samma namn. Parallellt med att de fyra nya kvarteren växer på höjden, dras också nya vägar mellan dem. När allt står klart kommer tre helt nya gator att ha ritats in på Göteborgskartan. Men för den som kan lite om fabrikens historia är namnen allt annat än nya.

Först har vi Fixfabrikens gata som ansluter till Lantvärnsgatan. Historien bakom Fixfabriken har vi summerat i ett tidigare inlägg och vill du ta del av personliga minnen från fabriken så rekommenderar vi vår intervju med två tidigare medarbetare.

Walter Bengtssons gata går mellan de fyra kvarteren och korsas av Spanjolettgatan. Dessa båda är uppkallade dels efter fabrikören Walter Bengtsson som grundade fabriken, dels efter hans mest kända uppfinning. Fix-spanjoletten är en låsanordning för dörrar och fönster som än idag är vanlig i många hus. Mer info om den och andra innovationer från fabriken kan du ta del av i det här inlägget. Men redan nu vet du vilka adresser som du ska hålla utkik efter framöver!

Fixfabrikens gata, Walter Bengtssons gata och Spanjolettgatan är tre nykomlingar på Majornakartan.

Läs också