Fixhistoria: Walter Bengtssons innovationer

Bostadsområdet Fixfabriken lånar sitt namn av den fabrik som tidigare låg på samma plats. Walter Bengtsson var grundaren vars patenterade produkter höll verksamheten i rullning under flera decennier. Här bekantar vi oss med några av innovationerna som satte Majorna på industrikartan.

Peter Ivarsson demonstrerar en tidig modell av Fix-spanjoletten.

Fix-spanjoletten blir startskottet

Den i särklass mest kända av Fixfabrikens produkter var också den första som tillverkades i dess namn. Men Fix-spanjoletten var inte en ny uppfinning. Det unika låg istället i Walter Bengtssons konstruktion. En spanjolett är en sorts stängningsanordning för dörrar och fönster. De två spanjolett-patent som Bengtsson fick beviljade år 1925 gällde helt enkelt snillrika varianter. Av dessa båda blev en av modellerna dominerande i produktionen. År 1926 såldes 2954 spanjoletter av märket Fix. Två decennier senare, år 1947, hade den siffran stigit till 80969 stycken.*

Peter Ivarsson som arbetade på Fixfabriken i 37 års tid, har ett djupt intresse för företagets historia. Det är ingen överdrift, menar han, att spanjoletten lade grunden för Fixfabriken.
– Det var spanjoletten som gjorde Fix till det företag det blev, säger Peter Ivarsson.

Inte bara framgångar

Fixfabrikens historia är inte bara kantad av framgångar. Vissa satsningar visade sig av olika anledningar bli kortlivade. Körriktningsvisaren som kom att kallas ”Takgöken” är ett sådant exempel. När den utvärderades i trafiken gjorde den inte sitt jobb med tillräcklig tydlighet. Men trots – eller kanske tack vare – att den slutade monteras på Volvos bilar efter bara två år, fick Takgöken en alldeles egen plats i veteranbilsfantasternas inofficiella hall of fame.

Från problem till produkt

Under årens lopp tillverkades en brokig samling produkter vid sidan av spanjoletter och beslag på Fixfabriken. Det var strumpstickor och tvättklämmor, fiskeredskap och blinkers, bland mycket annat. Vad som producerades speglade Walter Bengtssons idéer och dessa föddes ofta ur hans upplevda vardagsproblem. Tandpetare borde finnas i plast, tänkte han och gjorde slag i saken. Ett metallspänne på en fiskeväska som rostade gav upphov till ”Fixlock”, en serie av plastspännen som idag är standardlösningen på cykelhjälmar, flytvästar och barnens galonbyxor.
– När Walter Bengtsson stötte på problem i livet så löste han dem, säger Peter Ivarsson. Och det kunde vara inom många olika områden. Han fick idéer, presenterade dem för utvecklarna på morgonen och så blev det ofta någonting av dem.

I bildspelet ovan: 1) körvisaren ”takgöken” m.fl uppfinningar 2) Fixlock-spänne på en fiskeväska 3) citruspressen Fixor 4) katalog från 1929 5) tidig spanjolett-modell 6) förpackning med tvättklämmor. 

*) Källa: Nyberg, G. (2019). Fix-fabriken – Walter Bengtssons storverk i Majorna. I Nyberg, G., Klintberg, W.; Daun, J. (red.) Små industrier. Hundra år i Göteborg. Stockholm: Carlsson Bokförlag, s. 34–52.

Läs också