4 snabbmats­pärlor nära Fixfabriken

Bilden av snabbmat som skräpmat har förändrats radikalt de senaste åren. För visst går det att servera käk med kort ställtid utan att tumma på kvaliteten! I området kring Fixfabriken finns både klassiska ställen och nya aktörer som bevisar att snabbmat kan ge en genuint kulinarisk upplevelse.

Niklas Gustafsson bakom disken på Hermanos. Foto: Kim Eriksson

1. Hermanos tacokiosk

När Hermanos tacokiosk öppnade på Sannaplan 4 blev det snabbt rusning. Eftersom varje tortilla bakas på plats, får kunderna ibland invänta produktionen. Men det är det värt för den som gillar omsorgsfullt tillredd mexikansk streetfood. Och vem gör inte det?

Den ikoniska korvkiosken har legat på Mariaplan sedan 1950-talet.

2. Korv kiosk

Det går inte att skriva om snabbmat i Majorna utan att nämna klassikernas klassiker: Korvkiosken på Mariaplan. Här har det serverats prima snabbmat sedan 1950-talet. Skyltens särskrivning är legendarisk, liksom potatismoset.

Luckans fisk serverar lunchmat som kan tas med eller ätas på den lilla men trevliga uteserveringen.

3. Luckans fisk

På Slottsskogsgatan 37 hittar du Luckans fisk, en fisk- och skaldjursaffär med lunchservering av lika snabba som delikata rätter från havet.

Hasselsons berömda fish and chips. Foto: Stefan Edetoft

Hasselssons matlucka

Det som började som en pop up-restaurang lite på prov har nu utvecklats till ett etablerat stammisställe. Till Hasselssons matlucka på Mariagatan 27 vallfärdar folk för paradrätterna moule frites och fish and chips, plus förstås för att hänga på den lilla men soldränkta uteserveringen.

Adam Axelsson och Oliver Bull utanför Hasselssons matlucka. Foto: Klara Hedberg

Läs också