Ett år efter spadtaget

Så fortskrider bygget.

För ett år sedan togs det första spadtaget för Fixfabriken. Rivningen hade pågått sedan ett tag tillbaka och från marken yrde dammet från grävmaskinerna. Det var då det. Sedan dess har en hel del hänt på bygget.

Byggplatsen där Fixfabriken växer fram, september 2020.

Den 23 september 2019 gick det officiella startskottet för bygget av Fixfabriken. Med ett symboliskt första spadtag markerades början på ett nytt kapitel för platsen som snart ska rymma 500 nya bostäder.

Först att byggas av de fyra kvarteren är Bränneriet, som vid det här laget har nått sin fulla höjd. Det blir ett stort kvarter och dess olika delar befinner sig i olika skeden. I det högsta tornet är till och med duschväggarna på plats, medan det lägre fortfarande får taket monterat. Bränneriets stomme väntas bli helt färdig i dagarna vilket också innebär att den höga kranen som synts på långt håll i Majorna kommer att monteras ner inom kort. Utvändigt är murarna i full gång med fasaden.

Sannaparken som är det andra kvarteret i ordningen har ännu inte börjat växa på höjden, men det blir det snart ändring på. Just nu pågår gjutning av det som ska bli förråd samt garageplatser. Även murarna till de lägenheter som får uteplats är på gång att ta form. Nästa steg blir att lägga ”locket” på garagedelen, det vill säga det som blir den första bostadsvåningens golv.

För Glasbrukets del väntas arbetet med grundläggning kunna starta i november och sist ut att byggas blir alltså Spanjoletten. Här kan du läsa mer om Fixfabrikens nya bostadskvarter.

Runtom i närområdet pågår även andra projekt. I det planområde som har kommit att kallas för Fixfabriksområdet byggs bland annat en skola och ett antal nya bostadsområden. Har du frågor om dessa så rekommenderar vi Göteborgs stads webb.

Läs också


22 september 2021

Inflytt och årsdag

Ny milstolpe nådd – inflyttningen i Bränneriet har börjat!