Oskars tankar om Fixfabriken!

Vi har pratat med Oskar Strand som är handläggande arkitekt i Fixfabriken, och frågat honom om projektet.

Hej Oskar!

Vad är din roll i Fixfabriken?
Jag är handläggande arkitekt i projektet och har varit med och jobbat med Fixfabriken i två år nu. Just nu är vi inne i projekteringen, vilket är det skede i processen då vi rent praktiskt förverkligar de idéer som funnits med sedan starten. Vår uppgift nu är att se till att det vi lämnar ifrån oss är byggbart, och att allt fungerar och är genomförbart in i minsta detalj.

 

Vad tycker du är mest spännande med projektet Fixfabriken?
Till att börja med är det väldigt roligt att det byggs i väster. Där har det ju inte byggts särskilt mycket. Jag bor själv i den delen av Göteborg och har bott där i tolv år, och det har byggts väldigt lite sedan jag flyttade dit. De senaste åren har det dock börjat dyka upp lite projekt, och Fixfabriken blir ett av de större projekten, och jag tycker det är fantastiskt att fler får möjlighet att bo i väster!

Sen är det ju ett väldigt häftigt läge. Ofta när man bygger inne i stan, så som vi gör nu, så blir det ett mindre projekt. Det kan nämligen vara svårt att få in hus utan att de stör omkringliggande byggnation. När det gäller Fixfabriken så känns allt väldigt naturligt. Projektet tränger sig inte på något område, utan länkar snarare samman flera olika områden. Det blir som att en pusselbit faller på plats.

 

Vad tycker du är det roligaste med ditt jobb?
Att jag får sätta mig in i andra människors vardag, och förstå folks behov! Och att jag lär mig så mycket. Jag får göra alltifrån att rita bostäder och sätta mig in i hur det skulle vara att bo på en viss plats, eller på ett visst sätt, till att vara med och ta fram en skola. Därför blir mitt jobb väldigt varierande och lärorikt. Sedan är det också väldigt roligt att få vara med och skapa ett uttryck för ett område och att få vara delaktig i att påverka staden som jag bor i, och med Fixfabriken till och med området som jag bor i.

 

Vad är det unika med Fixfabriken?
Det händer väldigt mycket i området kring Fixfabriken! Det är en häftig stadsdel. Jag själv bor i väster, och har valt att bo kvar för att området är så fantastiskt. Jag skulle nog kort och gott inte klara av att flytta härifrån. Ett exempel på vad jag gillar med området är Plaskis. Dels badas det där, när poolen är fylld, och när vattnet är borta så används plaskis av skejtarna. Det är en plats som lever. När jag går hem från jobbet är det alltid någonting som händer i området, och det är unikt med Fixfabriken och med Majorna – platsen har en puls!

Läs också