Saffran är inte bara gott, det är också hälsosamt. En studie från 2005 visade att saffran kan höja din sinnesstämning. Så vad passar bättre i vintermörkret än en plåt med nybakade lussebullar?
Gör såhär:
- Smula ner 50 g jäst i en bunke, smält sedan 175 g smör eller margarin i en kastrull.
- Stöt två påsar saffran med tillsammans med lite socker i en mortel, rör sedan ner blandningen i smöret och vispa samman.
- Tillsätt 5 dl mjölk och låt blandningen bli ljummen (ca 37 grader).
- Rör sedan ut jästen i lite av blandningen innan du tillsätter resterande blandning. Rör samman med 2 dl socker och ½ tsk salt.
- Arbeta in ca 1 ½ liter vetemjöl, tillsätt succesivt resten. Se även till att spara lite av mjölet till att strö över degen senare.
- Knåda degen i ca 10 min för att sedan låta den jäsa under en bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
- Efter degen jäst, knåda den lite till på en mjölad arbetsyta. Baka ut lussekatterna i önskad form. Lägg sedan ut bullarna med jämna mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk.
- Garnera med uppvispat ägg och tillsätt russin om så önskas.
- Grädda lussekatterna i ca 8-10 minuter, låt sedan svalna på galler under en bakduk innan servering.
Ät och njut!