Dags att ta sticklingar!

Vill du piffa upp hemma med begränsad budget? Då är växter det bästa sättet. De små gröna liven gör genast rummet mycket mer trivsamt. Vill du inte köpa en ny växt är det lätt att ta en stickling från en vän (fråga först) eller från en planta du redan har. En stickling är också den perfekta Gå bort-presenten! Elefantöra och Monstera är två favoriter som är enkla att ta sticklingar ifrån. Såhär gör du:

Elefantöra:

Elefantöron är enkla att ta hand om och trivs bäst i halvljus och mår bra av att få torka ut mellan vattningarna. Ett välmående elefantöra växer snabbt och sticklingarna bör snart poppa upp ur jorden. Såhär gör du:

  1. Bryt av de sticklingar som kommer upp bredvid själva moderplantan. Försök komma åt så nära roten som möjligt.
  2. Sätt stjälken i vatten tills den börjar få egna rötter.
  3. När rötterna växt ut kan du plantera sticklingen i blomjord.

Monstera:

Monsteran är också en superväxt som inte dör i första taget. Den trivs bra i varm och fuktig luft, och tycker därför om att bli duschad eller fuktad på annat sätt. När den växer och blir stor, kan den komma att behöva lite stöttning för att inte gå av. Såhär tar du sticklingar:

  1. Börja med att knipsa av en stjälk. För att komma åt så nära stammen som möjligt ska du dela monsteran vid roten.
  2. Ibland har sticklingen redan fått rötter. Iså fall kan du sätta den direkt i jord. Annars sätter du stjälken i vatten tills rötter har bildats. När detta är klart planterar du i jord.

Lycka till!